Det miljömässigt bästa sättet att hantera maten är att äta upp den, men det som blir över kan också komma till nytta.
Insamlat matavfall behandlas genom rötning och omvandlas till biogas och biogödsel, det gör att energi och de näringsämnen som matavfallet innehåller kan tas tillvara och det naturliga kretsloppet sluts. Om många är med kan vi göra skillnad!
Värmdö kommun arbetar efter ett nationellt mål för sortering av matavfall som riksdagen har fastställt:
”Insatser ska vidtas så att senast år 2018 sorteras minst 50 procent av matavfallet från hushåll, storkök, butiker och restauranger ut och behandlas biologiskt så att växtnäring tas tillvara, och minst 40 procent av matavfallet behandlas så att även energi tas tillvara.” (Naturvårdsverket, 2016)
Läs gärna mer om miljömålet på Miljömålsportalen
Omkring 7500 villahushåll och lägenheter sorterar nu ut bananskal, kaffesump och annat matavfall i bruna papperspåsar i stället för i de vanliga soporna. Under 2018 samlades 1000 ton matavfall in. De insamlade mängderna ökar, vilket ger mer biogas och biogödsel. Men tänk på att i första hand äta upp maten!
De 1000 ton matavfall som samlades in under 2018 blir till biogas som räcker till drygt 50 varv runt jorden för en personbil. Dessutom blir det till biogödsel som innehåller kväve som räcker för att odla havre till mer än sju miljoner portioner havregrynsgröt!
Läs mer om hur du anmäler dig här
Senast publicerad: 2019-10-23
Kontakt