Misstänker du att du blivit matförgiftad på grund av att du ätit ett dåligt livsmedel på en restaurang eller från en livsmedelsaffär bör du snarast möjligt anmäla detta till kommunen. I bästa fall kan du då förhindra att även andra drabbas.
Du bör anmäla en misstänkt matförgiftning till kommunen. Ju tidigare anmälan kommer in desto större möjligheter finns att utreda vad som har hänt.
Blankett - anmälan matförgiftning
Bristande kunskaper om hygien samt dålig rengöring är många gånger orsaken till matförgiftningar. Förvaring av mat i felaktig temperatur är också en vanlig orsak.
När du blir matförgiftad kan symptomen uppträda från en halvtimme till flera dagar efter att du åt det som orsakat matförgiftningen.
Vanliga symptom är:
För kökspersonal med magbesvär se information nedan. För rådgivning om din hälsa kontakta Vårdguiden 1177.
Du kan bli matförgiftad både av mat hemma i köket och om du äter ute. Det finns mycket du kan göra själv för att undvika att bli sjuk av den mat du själv lagar:
Den vanligaste orsaken till matförgiftningar på vinterhalvåret är vinterkräksjuka. Vinterkräksjukan orsakas av ett virus som är mycket smittsamt. Det räcker med ett mycket litet antal virus för att du ska bli sjuk.
Viruset dör vid upphettning. Om maten hettats upp till minst 72 grader dör viruset, men om du till exempel har skurit sallad eller rensat räkor så kan virus från händer eller droppar i utandningsluften ha smittat livsmedlen och stanna kvar.
Senast publicerad: 2018-01-10
Kontakt
Värmdö kommun
Skogsbovägen 9–11, Gustavsberg
Postadress: 134 81 Gustavsberg
Telefon: 08-570 470 00
varmdo.kommun@varmdo.se
Mer information